Üsküdar Üniversitesinde 2. ‘Türkçe Şöleni’
Üsküdar Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSTOMER) tarafından çevrimiçi ortamda uluslararası öğrencilerin katılımıyla Türkçe Şöleni yapıldı. 2’ncisi gerçekleştirilen şölende Türkçe öğrenen uluslararası öğrenciler tarafından şiir, şarkı, türkü dinletileri ile piyes, röportaj ve drama gösterileri yapıldı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da katıldığı şölende Tarhan, Dünyanın çok dilli bir sisteme doğru gittiğine dikkat çekti.
“Uluslararası öğrencilerimizi fahri kültür diplomatı olarak görüyoruz”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren ÜSTOMER Müdürü Öğr. Gör. Selçuk Duman, Türkçe’nin yüzyıllardır kullanılan kadim ve zengin bir dil olduğunu ifade etti. Türkçe’nin tarih boyunca yayılım bakımından dünyanın en yaygın dillerinden biri olduğunu belirten Duman, BM tespitine göre Çince, Hintçe, İspanyolca ve İngilizceden sonra dünyada nüfus yoğunluğu bakımından konuşulan beşinci dil olduğunu vurguladı. Duman; “Bu yıl UNUESCO ve T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak kabul edilmiştir. ÜSTÖMER’in çalışmalarıyla dünyanın farklı ülkelerinden öğrencileri ağırlayan Üsküdar Üniversitesi, öğrencilere dilin sistematiği ve inceliklerini kapsayacak bir eğitim vermektedir. Yalnızca akademik eğitimle yetinmeyen Üsküdar Üniversitesi, yurtdışından gelen yüzlerce öğrenciye milletimizi ve değerlerimizi tanıtmayı amaçlayan uygulamalar gerçekleştirmektedir. Dilimizin ve kültürümüzün taliplileri olan bu öğrenciler ülkelerine döndüklerinde ülkemizin fahri kültür diplomatı olacaklar.” dedi.
Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Türkçede sevgi, şefkat, hoşgörü var”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk Türkçe’nin Finlandiya, Estonya, Macaristan, Kore dilleri gibi Ural-Altay dil ailesinden olduğunu ifade ederek, Türkçe’nin mantık çerçevesinde yeni kelimeler üretilebilen bir dil olduğunu aktardı. Prof. Dr. Konuk; “Türkçe oldukça zengin bir dil, yalnızca tek bir kök kelimeden birçok kelime türeyebiliyor. Türkçede sevgi var, şefkat var, hoşgörü var. Bir kültürün en önemli özelliklerinden biri olan dil, yaşantıya ve davranışlara yansır. Dünyanın farklı yerlerinden gelen öğrencilerin Türkçeyi öğrenmesi bizler için gurur kaynağı.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Öğrencilere beşeri sermayelerini geliştirmelerini öneriyorum”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka’nın konuşmalarıyla devam eden etkinlikte yurtdışından gelen her bir öğrencinin gönüllü elçiler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zelka; “Memleketine dönen öğrencilerimiz ülkelerinde gönüllü elçi olarak yönetimlerde rol alacaklar. Bugüne kadar üniversitemiz uluslararası öğrenciler için, uluslararası ilişkiler ofisi kurarak özellikle İngilizce ve Arapça bilen öğrencilerimizin desteğiyle 2000’e yakın etkinlik gerçekleştirdi. Tüm öğrencilere tavsiyem beşeri sermayelerini mümkün olduğunca geliştirmeleridir, bu özellikler sizi başkalarından farklı kılar ve sizi siz yapan özellikleriniz olur.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dünya çok dilli bir sisteme doğru gidiyor”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Türkçe Şöleni etkinliğinde Türkçeyi öğrenme gayretinde olan öğrencileri tebrik ederek; “Dil öğrenmek için atılgan olmak ve hata yapmaktan korkmamak gerekiyor. Türkçe çok geniş bir coğrafyada konuşulan zengin bir dil. Bu dili bilmek geleceğe yatırım yapmaktır. Dünya çok dilli bir sisteme doğru yol alıyor. Kültürel hareketlilik arttıkça dil öğrenme ihtiyacı da o kadar artıyor.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası öğrencilerin İstiklal Marşı okuması ile devam eden Türkçe Şöleni’nde öğrenciler Türk Edebiyatımızın en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre ve Necip Fazıl Kısakürek’e ait şiirleri okudu.
Etkinlikte öğrenciler Barış Manço’nun unutulmaz klasiklerinden biri olan ‘Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ şarkısını seslendirirken şölen, uluslararası öğrencilerin Covi9-19 ile ilgili hazırladıkları özel piyes gösterisi ile son buldu.
- En son haberler
- Kötülükle mücadeleye kendimizden başlayacağız!25 Aralık 2024
- Dinin Medyatikleşmesi25 Aralık 2024
- Sosyal medyada şiddetin canlı yayınlanması nelere yol açıyor?25 Aralık 2024
- Küresel eşitsizlikler ve çözüm önerileri konuşuldu25 Aralık 2024
- Diş sağlığı sorunları soğuk havalarda hassasiyete neden olabilir!24 Aralık 2024
- Balıkesir'deki mühimmat fabrikasında patlama neden oldu?24 Aralık 2024
- Sosyal medyanın hızlı olması, bağımlılık yapıcı etkisini arttırıyor24 Aralık 2024
- Bilinçli ve verimli teknoloji kullanımı nasıl olmalı?24 Aralık 2024
- Üsküdar’da Yapay Zeka Zirvesi düzenlendi…24 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Tüketim kültürü sadece finansal kaynaklarımızı değil psikolojik kaynaklarımızı da tüketmeye başladı”24 Aralık 2024