Yapay zekâya sahip makineler Dünyayı ele geçirebilecek mi?
Giriş11 Nisan 2017
Güncelleme10 Nisan 2023
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Yeni Medya Kulübü'nün birlikte düzenlediği "Big Data & Artificial Intelligence" etkinliğinin konuğu, Deniz Umut Dereli’ydi. Dereli, gelişen teknolojiyle birlikte yapay zekâ ve büyük verinin geldiği son noktayla ilgili bilgiler verdi.
Deniz Umut Dereli, söyleşi boyunca yapay zekâ hakkında merak edilen birçok sorunun cevabını verdi ve iddia edilen birçok şeyin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Makinelerin insanı ele geçirmesi mümkün değil
Dereli; "1970'lerden beri yapay zekâya sahip robotlar insanları ele geçirecek mi, tartışılıyor. Yapay zekâ ilerlemesi lafta kaldı. Tost makinesi bizi ele geçiremedi, fişi çektiğimiz sürece hiçbir makine bizi yenemez." dedi.
Büyük veriler hakkında ise gelişen teknolojiden örnek veren Deniz Umut Dereli; "Eskiden 128 GB belki Türkiye toplamında yokken şimdi telefonlarda var. Araştırmalara göre yangında ölen insanların çoğu fotoğraf albümlerini almaya çalışırken can vermişler ama artık yangında ölüm oranları düşmüş neden çünkü herkesin elinde telefon var, bilgisayar var, fotoğrafları internette saklı, albüme gerek yok." dedi.
İnsan olmadan makine bir hiçtir
Makinelerin insanları ele geçirip geçiremeyeceği ile ilgili soruya ise; "1977'de DeepBlue adlı makine Garry Kasparov'u satrançta yenince tüm dünyada bilgisayarlar insanı yenmeye başladı haberleri ile çalkalandı. Ama o makineye o bilgiyi taktiği veren insandı. İnsan olmadan makine bir hiçtir ama bilgisayar yardımı ile insan çok zeki olabilir." diyerek cevap verdi.
Söyleşinin sonunda Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan katılımından dolayı Deniz Umut Dereli'ye bir teşekkür belgesi takdim etti.
- En son haberler
- Zor ama insanı geliştiren bir meslek!03 Mayıs 2025
- “Biz Radyoyu Çok Sevdik” belgeseli Üsküdar İletişim’de03 Mayıs 2025
- ‘Future Talks’ da sosyal bilimler ve doğa ilişkisi konuşuldu03 Mayıs 2025
- Diş Protez Teknikerliğinde kariyer planlaması nasıl olmalı?03 Mayıs 2025
- Klinik mühendislik ve biyomedikal birim işleyiş modelleri ele alındı03 Mayıs 2025
- Takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanırken hijyene dikkat edilmeli!03 Mayıs 2025
- Okullarda aileye yaklaşımın anahtarları neler?02 Mayıs 2025
- Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi?02 Mayıs 2025
- Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!02 Mayıs 2025
- İyilikten uzaklaşan, yalnız kalıyor!01 Mayıs 2025