Yaşam koçları yanlış yönlendiriliyor!
Giriş09 Ocak 2017
Güncelleme10 Nisan 2023
‘Yaşam koçu’ ya da ‘Kişisel gelişim uzmanı’ adı altında bir insanın hayatına rehberlik yapmak isteyen kişiler aslında mentörlük yapıyorlar. Yani bu kişiler bir insana ‘Hayat yolunda şu yoldan değil de bu yoldan git’ tarzında yönlendirmeler yapıyorlar. Bir insan ehil ya da emin ise ancak yaşam koçluğu yapabilir. İnsanlara rehber olacaksın, kılavuz olacaksın, yol göstereceksin ama bu işi sadece birkaç kitap okuyarak ‘Ben yaşam koçuyum’ diyerek yaparsan ciddi şekilde zarar verirsin çünkü yaşam koçluğu yapmak bir insanın hayatına dokunmak demektir. Kişinin hayatına dokunuyorsunuz, hayatıyla ilgili yönlendiriyorsunuz. Bu durumda bu veballi bir iştir. Bu kişiler maddi mesuliyetlerini belki göremiyorlar ama manevi mesuliyetlerini unutmamaları gerekiyor.
Yaşam koçluğu yapan kişilerde en çok gördüğümüz geri bildirimler boşanmayı ve intiharı artırıyorlar. Bu yaşanan olay gibi suça teşvik edici olaylar ortaya çıkıyor. Bir kimse yanlış yönlendiriliyor ve özellikle böyle hassas ve kırılgan kişiler kendini yanlış yönlendiren yaşam koçuna karşı öfke besliyor. Birikmiş bir öfke sonucunda da cinayet ortaya çıkabiliyor, bu nedenle bir insanın hayatına dokunuyorsanız ona yol gösteriyorsanız mutlaka o işin uzmanı olmanız gerekiyor. O işin uzmanı değilseniz zarar verirsiniz.
Psikologlar için bile riskli
Burada psikologlar içerisinde de bilimsel yaşam koçları gibi bilimsel programlar var. Psikologlar içerisinde de pozitif psikoloji eğitimi alanlar var, bunlar yapabiliyor. Pozitif Psikoloji eğitimi almamış kişilerin yaşam koçluğu yapması psikologlar için bile riskli. Çünkü bu konuda kişinin psikolojik dinamiklerini bilmesi gerekiyor. Yaşam koçluğu kişiye özeldir. Sınıfı toplayıp yaşam koçluğu yapmanın anlamı yok. Bu gibi danışmanlık hizmetlerinde zaten kişiye
‘Evlen, evlenme, işini bırak değiştir’ tarzında yüklü sorumluluk ihtiva eden tavsiyede bulunulmaz. O kişiye seçenekler sunulur. Farklı bakış açıları getirilir. Son karar kişiye bırakılır. Kararın sorumluluğunu kişi alır. Yaşam koçları, “Boşan dünyaya bir kere geldin, hayatını yaşa.
40 defa düşünsünler
Aile önemli değil, sen önemlisin” diyor. Egoyu şişirerek o anda mutluluk veriyor fakat yapay bir özgüven oluştuğu için de kişi hatalı kararlar veriyor. Onun sonucunda bir hata yapıyor, sorumlusu olarak yaşam koçunu görüyor. Yaşam koçları aslında Hipokrat’ın önce zarar verme prensibinin gereği bile olsa bir insana tavsiyede bulunurken 40 defa düşünmeleri lazım. Devletinde bu konuda muhakkak kurallar geliştirmesi ve meslek tanımlaması yapması lazım.
AKŞAM
- En son haberler
- İmplant çevresinde oluşabilecek enfeksiyona dikkat!06 Mayıs 2025
- İlköğretim öğrencilerine göz ve işitme taraması yapılacak06 Mayıs 2025
- Sürücü belgesi yetmez, trafik kültürü eğitimi şart!06 Mayıs 2025
- Doğal ihtiyaçlar zamanında karşılanmalı…05 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dijitalleşme tehdit değil fırsattır”05 Mayıs 2025
- Üsküdar’ın 21 öğrenci kulübü ÜNİDES desteği almaya hak kazandı!05 Mayıs 2025
- ‘Gerçek yüzüm ortaya çıkacak’ korkusu!05 Mayıs 2025
- Duyguca zeki olabilmek…05 Mayıs 2025
- Zor ama insanı geliştiren bir meslek!03 Mayıs 2025
- “Biz Radyoyu Çok Sevdik” belgeseli Üsküdar İletişim’de03 Mayıs 2025