Yeni Küresel Tehdit Asosyal Gençlik…
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezi ile Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Bilim Kampı programına konuşmacı olarak katıldı. “Eğitimde Yeni Doğrular ve 21. Yüzyıl Becerileri” başlığına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, yeni nesil gençlerde asosyalliğin başladığını ifade ederek; “Son on yıl ağırlıklı olmak üzere gençlerde asosyallik başladı. Bu anlamda küresel bir tehdit söz konusu.” Dedi.
“Bugünün gençleri bilgisayar başında sadece zekâlarını geliştiriyor”
Pandemi tedbirleri kapsamında online ortamda, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen programa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Velilerin de katılım sağladığı programda son on yılda gençlerde asosyalliğin başladığını ifade eden Tarhan; “İnsanın nörogelişiminde ince-kaba motor gelişimleri, zekâ gelişimleri ve sosyal gelişimleri çok önemli. Şu andaki gençler bilgisayar başında sadece zekâlarını geliştiriyorlar. Sosyalleşme, ince-kaba motor gelişimlerine hiç önem vermiyorlar. Yüz yüze görüştükleri arkadaşları bile yok denecek kadar az. Bütün arkadaşlıklarını sanalda kuruyorlar. Sosyal beceriler, ince-kaba motor gelişimleri gibi nörogelişimsel becerilerinin yarısı olmayan kişilere genelde otizm tanısı konuyor. Bu anlamda gençleri tehdit eden küresel bir sorun söz konusu.” İfadelerini kullandı.
“Bilgi, klasik öğrenmede kalıcı olmuyor”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beyin temelli öğrenmenin kalıcı olduğunu belirterek beyin temelli öğrenmenin, şu andaki eğitim sistemindeki yeniden yapılanmanın temelini de oluşturduğunu kaydetti. Tarhan; “Öğrenme sadece zihinsel değil, duygusal ve sosyal öğrenme boyutları da var. 21. Yüzyıl becerisi, aktif ve deneyimleyerek öğrenmeyi içeriyor. Klasik öğrenmede sadece bilişsel öğrenmeden bahsedilir. Bu öğrenme şeklinde kişi okuduğunu anlıyor, anlatıyor, bu öğrenme kalıcı olmuyor. İdeal öğrenmede ise sadece mantıkla öğrenilmiyor. Duygular ve sosyal beceriler ile birlikte öğreniliyor. Bu tarz öğrenme kalıcı oluyor. Bu öğrenmede kişinin beyninin her yönüyle devreye sokulması amaçlanıyor. Bu da 21. Yüzyıl becerisi olarak tanımlanıyor.” Dedi.
Eğitimde 3 önemli beceri…
Eğitimde yeni doğrular olduğuna dikkat çeken Tarhan, üç önemli 21. Yüzyıl becerisi olduğunu kaydederek; “Birincisi objektivizm. Objektif olmayı başarmak zorundayız. Dünyada adalet duygusu ön planda. Özellikle de gençlerde. Bir şekilde özgürlüğün önemli olduğunu, korku üzerine politikalar değil de güven üzerine politikaların daha önemli olduğunu öğrencilerimize eğitimle anlatmamız gerekiyor. Öğretmenlik stili buyurgan bir öğretmenlik olmamalı artık. Öğrenen örgüt felsefesi uygulanmalı okullarda. Öğrenen örgütte hem öğrenci hem de öğretmen öğreniyor ve deneyimleyerek öğrenme gerekiyor. Ansiklopedik bilgileri öğrenciye aktarmak değil, o bilgileri öğrenciye deneyimleyerek ve bunun için çeşitli atölye çalışmaları yapılması gerekiyor. Bunun arkasında objektivizm felsefesi var. Olayları objektif bir şekilde ele alacağız. Eğer 21. Yüzyılda bunu yapamazsak, sadece kendi penceremizden kendi kültürümüzden olaya bakarsak bu çağı kaçırırız.
İkincisi relativizm. Ön yargının olduğu yerde relativizm vardır. Olaylara sadece kendi penceresinden bakan kişiler yanlış yapıyor. Kişinin kendini de acaba bende ön yargı var mı diye farkındalık oluşturması önemli. Ağaca, kuşa yani doğaya saygı göstereceğiz. İnsanın acımazsızca doğanın tek sahibi olmaya çalışması relativizm ilkesine aykırı. Üçüncü gerçek ise emotivismdir. Emotivismde karar verirken duyguları da göz önüne alabilme vardır. Sadece kendinin değil toplumun, insanlığın faydasını göz önün alınması gerektiğini söyler.” Şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, programın sonunda öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı.
- En son haberler
- Çayı ve kahveyi şekerli içiyorsanız dikkat!10 Aralık 2024
- Genç Beyinler Akademisinin 11 yıllık ilham yolculuğu…10 Aralık 2024
- Dönmek istemeyen Suriyelilere baskı artar mı?10 Aralık 2024
- Okurlarıyla söyleşen Tarhan, “En büyük değer aşınması merhamet ve saygı duygusunda”10 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Ümitsizlik yok, ümitsiz insanlar var”10 Aralık 2024
- Gösterişçi davranışların ardında psikopatolojik durumlar olabilir!09 Aralık 2024
- Üsküdar Üniversitesi ve Girit Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı…09 Aralık 2024
- Tedavi edilmeyen Borderline bozukluğu intihara sürükleyebiliyor!09 Aralık 2024
- Dikkat! Drone anne olabilirsiniz09 Aralık 2024
- El yazısı yazmak bilgiyi aktif bir şekilde işleyerek anlamlandırmayı sağlıyor07 Aralık 2024