Omurganızı yıllara ezdirmeyin!
Modern yaşamın getirdiği uzun süreli oturma, yanlış duruş ve fiziksel hareketsizliğin omurga sağlığını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, omurganın, hayati öneme sahip olduğunu söylüyor.
Omurgayı genç ve sağlıklı tutmanın, yalnızca fiziksel görünüşü iyileştirmekle kalmadığını aktaran Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaman, “Aynı zamanda genel sağlığı ve hareket kabiliyetini korumaya da yardımcı olur.” dedi. Doğru duruş alışkanlıkları, düzenli egzersiz ve uygun uyku pozisyonlarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaman, fazla kilo, yanlış ağırlık kaldırma ve teknolojik cihazların hatalı kullanımının omurgaya ekstra yük bindirirken, stresin de kas gerilimine yol açabildiğini vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaman, omurgayı genç ve sağlıklı tutmanın yollarını anlattı.
Modern yaşam omurga sağlığını tehdit ediyor!
Omurganın, insan vücudunun hem destek sistemi hem de hareket merkezi olarak hayati bir rol oynadığını hatırlatan Prof. Dr. Onur Yaman, “Modern hayatın getirileri olan uzun süreli oturma, yanlış duruş alışkanlıkları ve fiziksel aktivite eksikliği, omurganın sağlığını tehdit edebilir.” dedi.
Prof. Dr. Yaman, omurgayı genç ve sağlıklı tutmanın, yalnızca fiziksel görünüşü iyileştirmekle kalmadığını, aynı zamanda genel sağlığı ve hareket kabiliyetini korumaya yardımcı olduğunu vurguladı.
Doğru duruş alışkanlıkları edinmek ve egzersiz şart!
Omurgayı genç tutmanın ilk adımının, doğru duruş alışkanlıkları kazanmak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaman, “Otururken sandalyede dik oturmak, sırtınızı desteklemek ve ayaklarınızı tam olarak yere basmak çok önemlidir. Ayakta dururken omuzlarınızı geride ve gevşek tutmalı, başınızı ise çok öne çıkarmaktan kaçınmalısınız. Yürürken ileriye bakarak omuzlarınızı rahat tutmak ve dengeli adımlar atmak omurga sağlığınızı destekler.” dedi.
Egzersizin, omurga sağlığını korumanın en etkili yollarından biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Onur Yaman, şöyle devam etti:
“Yoga ve pilates gibi esneklik egzersizleri omurganızın dengesini geliştirirken, sırt, karın ve kalça kaslarını güçlendiren egzersizler omurgayı destekleyen kasları kuvvetlendirir. Yürüyüş, yüzme ya da bisiklet gibi aerobik aktiviteler ise kan dolaşımını iyileştirerek omurga dokularının daha iyi beslenmesini sağlar.”
Uyurken omurganızı koruyun…
Uyku pozisyonunun da omurga üzerinde etkisi olduğuna değinen Prof. Dr. Onur Yaman, “Uykuda yanlış pozisyonda yatmak omurgaya gereksiz yük bindirebilir. Sırtüstü yatarken dizlerin altına bir yastık koymak beldeki baskıyı azaltabilir. Yan yatarken dizlerinizi hafif çekip dizler arasına bir yastık yerleştirerek omurganızın doğru hizalanmasını sağlayabilirsiniz. Aşırı yumuşak yataklardan kaçınıp orta sertlikte bir yatak tercih etmek de omurga sağlığı için faydalıdır.” açıklamasını yaptı.
Fazla kilo da omurgaya baskı yapıyor!
“Yanlış ağırlık kaldırma teknikleri omurgaya ciddi zarar verebilir.” uyarısını yapan Prof. Dr. Onur Yaman, “Yerden bir şey alırken belinizden öne doğru eğilmek yerine dizlerinizi bükerek çömelmeli ve ağırlığı vücudunuza yakın tutarak dengenizi korumalısınız. Fazla kilo, omurgaya ekstra baskı yaparak postür bozukluklarına yol açabilir. Dengeli bir diyetle ideal kilonuzu koruyarak omurganızın üzerindeki yükü azaltabilirsiniz.” dedi.
Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknoloji kullanımının da omurga sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Prof. Dr. Yaman, “Telefon kullanırken boynunuzu öne eğmek yerine cihazı göz hizasına getirmek, bilgisayar kullanırken ekranın göz hizasında olmasına dikkat etmek ve klavyeyi kullanırken bilekleri desteklemek önemlidir.” şeklinde konuştu.
Stresi azaltmak omurgayı rahatlatabilir…
Omurga sağlığını korumak için düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi gerektiğini de dile getiren Prof. Dr. Onur Yaman, “Erken tespit edilen sorunlar, ileride ortaya çıkabilecek daha ciddi problemleri önler.” dedi.
Stresin, kas gerilimine ve postür bozukluklarına neden olabildiğini aktaran Prof. Dr. Onur Yaman, “Derin nefes alma, meditasyon ve gevşeme teknikleri ile stresi azaltarak omurganızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Omurganızı genç ve sağlıklı tutmak için bu adımları bir yaşam tarzı haline getirmeniz çok önemlidir. Doğru postür ve omurga sağlığı, yalnızca fiziksel sağlığınızı değil, genel yaşam kalitenizi de önemli ölçüde iyileştirir.” diyerek sözlerini tamamladı.
- En son haberler
- Şileli aday öğrenciler, meslekleri Üsküdarlı akademisyenlerden dinledi13 Şubat 2025
- Aşkın psikolojisi nasıl?13 Şubat 2025
- Omurganızı yıllara ezdirmeyin!13 Şubat 2025
- Prof. Dr. Selim Şeker her yönüyle 5G teknolojisini değerlendirdi13 Şubat 2025
- Doktora başvurulmayan tek hastalık: Aşk12 Şubat 2025
- Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Asayiş haberlerinin sayısı değil veriliş biçimi sorun!”12 Şubat 2025
- Çocuklarda Bilinçsiz antibiyotik kullanımı diş sağlığını tehdit ediyor!11 Şubat 2025
- “10’uncu Meşkure Sargut Hatırasına” Programı Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirildi11 Şubat 2025
- Üsküdar Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı11 Şubat 2025
- Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş sahte içkiden ölümleri değerlendirdi...11 Şubat 2025